Teknologien forandrer ekstremsport – fem spennende områder

Ekstremsport handler i mange tilfeller om å bevege seg helt på grensen av det som er fysisk mulig for et menneske å prestere. Fallskjermhopping, ultraløp i fjellene, frikjøring eller til og med romreiser, ekstremsport rommer mye. For mange av oss er det mer enn nok med litt mer jordnær spenning og underholdning i hverdagen, for eksempel i form av nettspill med en Dunder bonus, men ekstremsport er likevel fascinerende. Da er det godt å vite at teknologi også bidrar til å utvikle disse opplevelsene, samtidig som de blir tryggere og sikrere.

Actionkamera – dokumentasjon av alt

Det første punktet er relevant uansett type ekstremsport: et actionkamera.

GoPro er «gullstandarden» på dette området, men det finnes en mengde mer eller mindre gode alternativer. Felles er at mange benytter de samme festesystemene som GoPro, noe som egentlig indirekte har standardisert markedet for gode fester til actionkameraer. Derfor er disse med uansett idrett, og kan enkelt festes til hjelmer, stropper eller en gimbal.

Droner – enda et steg videre

Droner har utviklet seg fra leketøy til svært kraftfulle verktøy. De benyttes til alt fra levering av pakker til krigføring, men fotografering og video er fortsatt et sentralt bruksområde. Det gjelder også i forbindelse med ekstremsport, og moderne droner har mange spennende funksjoner. Lengre rekkevidde og kraftigere fremdriftssystemer gjør det mulig å filme i røffe miljøer, men AI og automatisk styring er ekstra interessant når det gjelder ekstremsport. En drone kan programmeres til å automatisk følge bevegelsene til en person, på den måten er det mulig å lage fantastiske filmer på egen hånd.

Smartklokke – fra gadget til livredder

Smartklokker tiltenkt ekstremsport har også gjennomgått en spennende utvikling i løpet av få år. Det er særlig i forbindelse med ultraløp og annen utholdenhetsidrett som klokker fra Garmin, Polar og andre produsenter kan være verdifulle verktøy. Navigasjon med avanserte kart er standard på de mest avanserte klokkene, og noen har også mobildata innebygget i klokken. For skikkelige ekspedisjoner finnes det selvfølgelig også systemer basert på satellittkommunikasjon, men smartklokkene har etablert seg som et godt og rimelig alternativ. 

Skredsøker og skredsekk – en ekstra sikkerhet

Snøskred er bokstavelig talt livsfarlige, og det er alltid anbefalt å unngå områder der skredfaren er høy. Samtidig kan snøskred være uforutsigbare, skredsøkere og skredsekk kan være en fornuftig investering i ekstra sikkerhet.

En skredsøker er helt enkelt en kombinert radiosender og radiomottaker, som kommuniserer på et frekvensbånd som er standardisert til akkurat denne typen kommunikasjon. I tilfelle snøskred kan en slik enhet finne andre, noe som gjør det mulig å søke etter personer som er tatt av et snøskred.

En skredsekk kan også være relevant hvis du ferdes i områder med risiko for skred. En typisk skredsekk har en innebygget «ballong» koblet til en gasspatron. Ved et snøskred fylles denne ballongen ved å trekke i en hendel. Tanken er at personen får en samlet lavere massetetthet, og på den måten «flyter» på snøen. 

For deg med høyt budsjett – private romreiser

Det avsluttende eksemplet på hvordan teknologi påvirker ekstremsport er langt utenfor rekkevidde for de aller fleste. Noen vil kanskje også hevde at romreiser ikke er en ekstremsport, men å reise utenfor jordens atmosfære med et romskip er uten tvil ekstremt på mange forskjellige måter. Selskaper som Virgin Atlantic tilbyr allerede private romreiser, så du trenger bare å spare opp til den saftige billettprisen.