Derfor elsker spillere First Person Shooter-titler

Spill i den såkalte «First Person Shooter»-kategorien er umåtelig populære til både PC; konsoll og mobil. Samtidig er denne sjangeren en av de aller eldste i spillbransjen, og en av de mest suksessrike når det gjelder e-sport og konkurranser. Både spill og pengespill er populær underholdning på nett, derfor er både en Betsson Velkomstbonus og de nyeste FPS-titlene populære.

Hva er egentlig definisjonen av First Person Shooter?

Til å begynne med er det greit å nevne at forkortelsen FPS i denne artikkelen altså står for «First Person Shooter», og ikke «Frames Per Second». Begge begrepen er sentrale i spillverden, så det finnes noe rom for forvirring. Med det ute av veien:

  • Kategorien inneholder spill helt fra klassikeren Wolfenstein 3D til dagens mest populære spill, som for eksempel Fortnite og Call of Duty.
  • Hovedpoenget er at det dreier seg om skytespill, som dessuten spilles fra et førstepersonsperspektiv. Definisjonen er altså relativt selvforklarende.
  • Allikevel omfatter sjangeren en rekke forskjellige typer spill, med ulikt fokus, vanskelighetsgrad og målgruppe.

I utgangspunktet er First Person Shooter-spill ofte relativt enkle å sette seg inn i, og mange benytter dessuten den samme logikken når det gjelder kontroller, logikk i spillet og løsninger for flerspiller.

Et oppslukende visuelt univers

Førstepersonsperspektivet er åpenbart noe av det aller mest sentrale i denne sjangeren, og dette perspektivet har vist seg å være svært populært. Det har skjedd mye når det gjelder oppløsning og grafikk, men samtidig bygger også dagens spill videre på den samme tanken som Wolfenstein 3D og Doom – å se verden gjennom øynene til hovedpersonen gir noe helt ekstra.

Virtuell virkelighet og 3D-teknologi har fortsatt ikke helt slått an i spillverden, ikke heller når det gjelder First Person Shooter-sjangeren. Likevel er dagens grafikk på et svært høyt nivå, med bruk av for eksempel såkalt ray tracing eller strålesporing, noe som kan gi svært realistiske effekter i spillet. 

Lett å komme i gang med, mange spillere og et sosialt miljø

De fleste skytespill har noen form for bakgrunnshistorie eller univers som handlingen utspiller seg i, men det dreier seg likevel sjelden om noe som er kritisk for å kunne begynne å spille. Dessuten deler mange spill de samme løsningen for styring, noe som gjør at det er enkelt å komme i gang med et nytt FPS-spill.

I tillegg er First Person Shooter-spill den dominerende sjangeren når det gjelder flerspiller og konkurranser. Noen spill, som for eksempel Fortnite eller PUBG, er utelukkende tiltenkt flerspiller, mange andre har sitt hovedfokus på denne delen av spillet. Det betyr to ting:

  • First Person Shooter-titler er i stort sosiale spill, med mange eksempler på hvordan du kan møtes, danne lag og være sosial på nett.
  • Dessuten er First Person Shooter-spill populære når det gjelder e-sport på konkurransenivå. 
  • Det fører igjen også til at mange som strømmer på Twitch og lignende har fokus på FPS-spill.

Oppsummert er det ikke rart at First Person Shooter-spill er så populære. Kombinasjonen av engasjerende og imponerende grafikk, lettforståelig mekanikk i spillet og et sosialt miljø med konkurranseelement er helt enkelt vanskelig å matche.